Alice in Wonderlandsyndroom
Het Alice in Wonderlandsyndroom is een aandoening waarbij kinderen aanvallen hebben waarbij ze mensen of voorwerpen in de omgeving vervormd (bijvoorbeeld vergroot of verkleind) zien, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is.
Anorexia
Als je anorexia hebt, zijn eten, je gewicht en de vorm van je lichaam een obsessie. Je bent heel bang om aan te komen of dik te worden, Het is een manier om met nare gevoelens en gedachten om te gaan. Niet eten, of extreem streng zijn over wat je wel en niet eet, kan je een gevoel van kracht en controle geven.
ASS (Autisme)
Autisme is een neurologische ontwikkelingsstoornis die invloed heeft op meerdere levensgebieden en in alle levensfasen. De kernproblemen van autisme zijn moeilijkheden in de sociale communicatie en interactie, repetitief gedrag en specifieke interesses.
ADHD
ADHD staat voor Attention Deficit and Hyperactivity Disorder. Mensen met ADHD zijn vaak erg druk en snel afgeleid. Ze hebben moeite met luisteren bijvoorbeeld, of om hun aandacht ergens bij te houden. Ook zeggen en doen ze vaak dingen zonder er eerst over na te denken. Toch heeft niet elk persoon met druk en impulsief gedrag ADHD.
Boulimia
Boulimia nervosa is een eetstoornis waarbij je terugkerende eetbuien hebt. Uit angst om aan te komen probeer je dit eten weer te compenseren. Dit doe je door te braken, periodes helemaal niets te eten, laxeermiddelen te slikken of veel te gaan sporten.
Burn out
Een burn out is een syndroom van emotionele vermoeidheid of uitputting, in combinatie met afstand nemen van het werk en/of weinig vertrouwen (meer) hebben in het eigen functioneren.
Depressie
Kenmerkend voor een depressieve stoornis is rusteloosheid, somberheid, concentratie problemen en een verminderd gevoel van eigenwaarde. Iemand die depressief is, beleeft nergens meer plezier aan en heeft weinig energie om iets te ondernemen.
Relatieproblemen
Verzamelbegrip voor alle sociale, culturele, psychische en-of lichamelijke aandoeningen die kunnen leiden tot problemen in de omgang met de levenspartner.
Seksueel advies
Wanneer heb je een seksueel probleem? Dit hangt helemaal van je eigen beleving af. Sommige mensen hebben weinig seks, maar hebben daar geen last van. Anderen zouden graag meer seks hebben en zien het als probleem. Is jouw seksleven niet zoals je het wilt hebben? Dan is het de moeite waard om te onderzoeken wat er aan de hand is en wat je nodig hebt om het te verbeteren. Je kunt last hebben van erectieproblemen, orgasmeproblemen, pijn bij het vrijen of geen zin hebben om te vrijen, maar je kunt ook vragen hebben over je seksuele voorkeur, genderidentiteit, seksualiteit die je anders bent gaan ervaren door ziekte of beperking of over problemen in je relatie.
Suïcidaliteit
Zelfmoordgedachten hebben nooit slechts één oorzaak, maar ontstaan door een combinatie van verschillende risicofactoren, zoals:
- psychologische factoren (de werking van je gedachten, gevoelens en gedrag);
- psychische problemen, bijvoorbeeld een depressie
- stresserende gebeurtenissen, zoals verlies van een dierbare, financiële problemen, scheiding;
- genetische aanleg;
- blootstelling aan zelfmoord in je omgeving of in de media.